Salı, Ekim 03, 2006

İlk Kadın Milletvekili

Konu bugünlerde irtica, bütün büyükler bu konuya değiniyor. Kimi topu oraya, kimi buraya kimi de out'a atıyor. Nolur irtica gelirse derseniz ? olan yine kadınlara oluyor. Kadınlar yine her olaydaki gibi ceremesini çekiyorlar. Buradan yola çıkarak cumhuriyetimizin ilk yıllarına uzandım ve lk kadın millet vekilimizi inceledim. Banal Nevzat İstar Arıman. 1903 doğumlu olan bayan İzmirli bir gazeteci/şair babanın kızı olarak biliniyor ve 1935'de İzmir milletvekili olarak mecliste yerini alıyor ve seçilme hakkını kulanan ilk Türk bayan oluyor. İsmi bildik bayan isimlerinden olmadığından zaten ailesel bir farklılık olduğu hemen farkediliyor. Paris'te felsefe eğitimi almış olması ailesel farklılığı devam ettiriyor.16 yıl milletvekilliği yapıyor. Önem verdiği alanlar ise kadınların etkin olması, latin harflerinin öğrenilmesi ve yaygınlaştırılması ... Daha sonrakiler ise şöyle sıralanıyor :

İlk Kadın Milletvekilleri
1- Mebrure Gönenç - Afyonkarahisar
2- Sabiha Gökçül Erbay - Balıkesir
3- Şekibe İnsel - Bursa
4- Huriye Öniz Baha - Diyarbakır
5- Dr. Fatma Memik - Edirne
6- Nakiye Elgün - Erzurum
7- Fakihe Öymen - İstanbul
8- Satı Çırpan (Satı Kadın) - Ankara
9- Ferruh Güpgüp - Kayseri
10- Behire Bediş Morova - Konya
11- Mihri Pektaş - Malatya
12- Meliha Ulaş - Samsun
13- Fatma Esma Nayman - Seyhan
14- Sabiha Görkey - Sivas
15- Seniha Hızal - Trabzon
16- Benal Nevzat Arıman - İzmir
17- Türkan Örs Baştuğ - Antalya
18- Hatice Özgener - (Ara seçimle)

Burada 4. sırada bulunan Diyarbakır'lı Huriye Hanıma dikkat çekmek istiyorum. Yani o zamanlarda bile böyle bir olay olabilirken şu an aynı bölgede ezilen kadınları düşününce "nereden nereye geldik" deyimi yerine "nereden nereye gittik" demek daha doğru geliyor.

Sonumuz hayır olsun diyorum. Ama bu ülke İran olamayacak kadar Avrupa'nın tadını, insan haklarını, özgürlüğün tadını biliyor. Ne doğulu ne batılı ama illaki ikisinden birer parça, Elif Şafak'ın dediği gibi tam bir ARAF.

Limon Çiçeği

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok haklısın, gerçekten araf. Ama insan bugünlerde "En azından araf hali bozulmasa da büsbütün doğuya kaymasa bari." diye düşünmeden edemiyor.